Clase energetice clădiri

[/fusion_builder_column_inner][/fusion_builder_row_inner]

Care sunt clasele de Performanță Energetice ale unei Clădiri?

Probabil că sunteți deja familiarizat cu noțiunea de “Clase Energetice”. Le puteți vedea pe orice frigider, mașină de spălat sau alte aparate electrocasnice. La fel ca și acestea, o clădire se poate încadra într-o clasă energetică sau alta, în funcție de “performanțele” sale.

Cu alte cuvinte, clasa energetică este o “notă” dată clădirii în funcție de capacitatea acesteia de a economisi energie. Cele 7 “Note” sunt de la A la G, însă fiecare clasă are în spate un punctaj de la 1 la 100 stabilit în funcție de mulți parametrii.

Cum se stabilesc clasele?

La stabilirea clasei energetice sunt luate în calcul diverse criterii: grosimea pereților, tipul de zidărie, tipul de acoperiș, starea subsolului, starea coloanelor de încălzire, performanța sistemului de încălzire sau de aerisire. Toate aceste informații se obțin prin cercetarea la fața locului de către auditorul autorizat, din documentele specifice sau, în lipsa acestora, din informațiile provenite de la proprietar sau prin masurători specifice.

Clasa energetică A presupune un consum de mai puțin de 125 kwh/m2/an, energie consumată pentru asigurarea condițiilor optime – temperatură, iluminat, apă caldă. La polul opus, clasa energetică G presupune un consum de peste 820 Kwh/m2/an.

Majoritatea clădirilor din România se încadrează în acest moment în clasele C sau D. Nici chiar cele mai multe din clădirile noi nu intră în clasa A, decât dacă au fost special proiectate și construite în acest sens. Ideal, în acest moment, este de a duce o cladire in clasa B sau C iar măsuri urgente ar trebui luate pentru clădirile din clasele E, F sau G.

Totuși, prin măsuri specifice, performanța energetică a unei cladiri se poate îmbunătăți substanțial. Acest lucru generează: reducerea cheltuielilor, mai ales în sezoanele cu temperaturi extreme și obținerea unui confort sporit. Pentru că, nu-i așa, nu vrem neaparat să stăm cu mănuși și fular în fața televizorului în miez de iarnă sau cu punga de gheață în brațe în miez de vară!

Energocertif stabilire claselor energetice