Reabilitare termică

Prin programul național de reabilitare termică promovat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței, asociațiile de proprietari plătesc numai 20% din totalul lucrărilor de execuție. Însă, înainte de a intra în acest program aveți nevoie de un certificat energetic de performanță pentru a vedea ce îmbunătățiri trebuie aduse clădirii și ce costuri ar implica acestea.

Un certificat de performanță energetică atestă cât de eficientă este o clădire din punct de vedere al consumului de resurse. Prin acest certificat, clădirea ta este poziționata într-o anumită clasă de performanță energetică.

Clasele de performanță energetică reprezintă un indicator prin care se stabilește capacitatea unei clădiri de a economisi energie. Practic, clădirea ta primește o ”notă” de la A la G (de la cel mai mic până la cel mai mare consum de energie). Fiecare clasă are în spate un punctaj de la 1 la 100, acesta fiind stabilit cu ajutorul mai multor parametrii. Principalul rol al Certificatul de Performanță Energetică este de a indica dacă acea cladire are nevoie sau nu de imbunătățiri pentru a deveni mai eficientă în ceea ce privește consumul de energie. Cu alte cuvinte, acest certificat iți spune dacă trebuie să investești sau cât trebuie să investești în Reabilitare Termică.

Reabilitarea Termică trebuie executată numai dupa ce ai întocmit un certificat de performanță energetică. Acest certificat va cuprinde informații despre starea clădirii tale și iți va oferi informații despre măsurile pe care ar trebui să le iei pentru a oferi condițiile optime de funcționare.

De asemenea, certificatul de performanță energetică va încadra clădirea ta într-o clasă de performanță energetică și, pe lânga acest fapt, iți va oferi informații despre clasa energetică în care se va încadra clădirea ta în urma reabilitării termice.

Așadar, vrei să cheltuiești mai puțini bani și să faci o investiție fără să greșești? Obține un certificat de performanță energetică pentru clădirea sau locuința ta. Vei avea toate informațiile necesare pentru a economisi cat mai mult!