Vreau să construiesc
Vreau să construiesc. Ce trebuie să știu pentru a avea o clădire cât mai eficientă?
Standardele impuse clădirilor noi nu se mai limitează doar la arhitectură ci și la cât de “economice” vor fi și ce “amprentă de carbon” au.
Încă în stadiul de proiectare este necesar să se țină cont de consumul și tipul de energie consumat de o clădire. De aceea, în aprobarea planurilor arhitecturale este solicitat de multe ori și Certificatul Energetic care este de altfel obligatoriu în momentul recepționării clădirii.
De ce este important ca o clădire să fie economică?
În primul rând pentru că prețul energiei convenționale nu are de gând să scadă iar în următorii 10 ani, probabil, nici prețul energiei neconvenționale nu va scădea foarte tare.
În al doilea rând, pentru a-i crește valoarea. Poți vinde sau închiria mai bine și mai repede o locuință care nu generează cheltuieli majore.
Nu în ultimul rând, legislația în viitor va fi tot mai strictă în acest domeniu astfel încât, proiectând acum o cladire economică, scapi de eventuale investiții ulterioare ce ar putea fi impuse prin lege.
Cât de mult trebuie să investești pentru a avea o cladire cât mai economică?
Adevarul este că randamentul materialelor nu este proporțional cu costul implicat. Un perete cu o grosime de 1 metru nu protejeaza de 2 ori mai bine decât unul cu o grosime de 50 de cm. Importantă este izolația, materialul folosit și, de ce nu, poziționarea clădirii.
Pot să am o casa verde?
O casa verde presupune un impact cât mai mic asupra mediului, atât din punct de vedere al constructiei, materialelor de construcții cât și a energiei utilizate pentru funcționarea acesteia.
În momentul de față nu este foarte simplu să construiești o clădire “verde”. Acest lucru ar implica folosirea unor materiale de construcție speciale, a energiei regenerabile sau a energiilor foarte ieftine pentru climatizare, iluminat și obținerea apei calde. Nu în ultimul rând, o casa verde are o arhitectură special gândită pentru a folosi la maxim avantajele naturale ale locului în care este construită.
Imposibil de realizat? Cu siguranță nu, însă mai important este de a încerca să minimizăm efectul pe care viitoarea locuință îl va avea asupra mediului și asupra bugetului tău.